Nederlandse kinderen

De Watersnoodramp van 1953: wat gebeurde er precies? | Animatie

Wat gebeurde er precies tijdens de watersnoodramp in 1953? Op 29 januari 1953 ontwikkelde zich een noordwesterstorm ten zuiden van IJsland. Via Schotland koerste de storm verder zuidwaarts. Op de noordelijke Noordzee draaide de wind naar noordnoordwest. Het gevolg: een stormveld van 1000 km lang dat recht op onze kust afkwam.

De Watersnoodramp van 1953 is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij, zorgde ervoor dat grote delen van ons land overstroomden. 1.836 mensen overleefden de ramp niet, tienduizenden dieren lieten het leven en ook huizen werden kapotgemaakt.

De storm met windkracht 10 kwam op zaterdagavond 31 januari 1953 bij de Nederlandse kust aan. In Zeeland lag het hoogtepunt van de storm om 22.00 uur, in IJmuiden om 01.00 uur en in Den Helder om 04.00 uur. De zware noordwesterstorm zorgde samen met springtij voor een springvloed. Zeewater stuwde op tot uitzonderlijke hoogtes. Bij Hoek van Holland bereikte het water de hoogte van 3,85 m boven Normaal Amsterdams Peil (NAP), waar een NAP-hoogte van 0 m nu ongeveer gelijk is aan het gemiddeld zeeniveau van de Noordzee. Een gevaarlijk hoge waterstand voor het achterland van Zuid-Holland, waar veel mensen woonden. De hoogste waterstand in Zeeland werd om 03.24 uur gemeten in Vlissingen: 4,55 m +NAP. Veel dijken waren toen niet berekend op deze hoogte en braken.

Dat een zware storm een ramp van zo’n grootte kon veroorzaken, kwam onder andere door de slechte staat van de dijken. In Zuid-West Nederland waren veel dijken te laag en te zwak. De waterschappen hadden in de jaren daarvoor weinig onderhoud gedaan. Ook was er te weinig geld gestoken in de dijken. Het Rijk had wel wat aan waterveiligheid uitgegeven, maar na 1945 kreeg dit onderwerp minder voorrang door het herstellen van de oorlogsschade.

Niet alleen door de gevolgen maar ook door de extreme waterstanden en de duur van de storm (meer dan 24 uur lang), gaat de ramp de geschiedenisboeken in als een zeldzame gebeurtenis.

Lees hier verder: https://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterbeheer/bescherming-tegen-het-water/watersnoodramp-1953

#Watersnoodramp #Storm #Deltawerken
________________________________
Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Wij werken dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Volg ons om niks van onze grootse en bijzondere werk te missen.

ABONNEER je op ons YouTube kanaal: https://www.youtube.com/@rijkswaterstaat
________________________________
Volg onze overige online kanalen:
Website: https://www.rijkswaterstaat.nl
Instagram: https://www.instagram.com/rijkswaterstaat/
Facebook: https://facebook.com/Rijkswaterstaat
Twitter: https://twitter.com/Rijkswaterstaat

25 Comments

  1. @Ferdi.. says:

    Reüpload

  2. goed en duidelijk! zeker voor een spreekbeurt

  3. Dit is goet voor mijn werkstuk

  4. Deltaweken is tha best :ppppppppp
    only ma boi can like this (ik kan goed engels alleen gebruik ik een beetje straat taal lolz)

  5. @D81v9e7 says:

    Ik weet niet hoor maar om 4.00 braken de dijken door

  6. @5blokjes says:

    ik heb bijna mijn spreekbeurt dus ik kan dit filmpje goed gebruiken

  7. water is fijn behalve toen dan

  8. @zengnian says:

    maar de roggen

  9. ❤ Nederland

  10. warom maken we de dijken wat hoger en steveger volgesmij i dat een goed ide

  11. wat een enge gebeurtenis

  12. Lekkere Reichswasserstaat propaganda. Kan ook gewoon niet bouwen waar de overstromingen zijn en de buitenlanders het land uittrappen zodat we meer ruimte hebben voor onszelf en voor de natuur.

  13. Vroeg of laat, en dan zullen we zien, kijk je naar japan en hun delta werken heeft het niet heel veel opgeleverd. De natuur is altijd sterker dan de mens. Uitsluiten kan nooit, de dam brak in 1953, wie zegt dat de delta werken niet breken als we zelfde soort situatie komen? Klimaat veranderingen worden steeds extremer.

  14. Wie is hier nu tijdens de watersnoodramp van juli 2021 met bijna 100 doden?

  15. DIT was echt enorm vreselijk in 1953 mijn opa en oma hebben het allebei mee gemaakt hoe erg het was in 1953

  16. Wow ze gaan gewoon dood

  17. Dit had ik graag zo uitgebreid in school geleerd! Fijn dat jullie hier zulke prachtige video’s over maken met enorm goede animatie!

  18. Prachtig filmpje van Rijkswaterstaat. Jammer dat ze vergeten te vermelden dat deze organisatie al in de jaren 30 wist dat de dijken veel te laag en zwak waren. Ir. Johannes van Veen had meerdere rapporten geschreven over de toestand van de dijken, die zijn baas bij RW gewoon in de kast opborg. Van Veen was het zo zat dat hij de media opzocht. Journalist Looman van Elsevier’s zou een groot artikel plaatsen op de vooravond van de ramp om de politiek wakker te schudden. Dat artikel werd door de hoofdredacteur afgekeurd omdat het paniekzaaierij zou zijn. Een paar dagen later braken de dijken. Van Veen was er zelf bij toen hij en ir. Jansen een schip in de dijkdoorbraak lieten zinken in de Hollandse IJssel, waar 3 miljoen mensenlevens werden gespaard. Maar laat de waarheid nooit in de weg staan van een mooi staaltje self marketing.

  19. ik hou van de map bij 0:09 , pak maar wat land van de Duitsers

  20. Waarom geen officiele reactie op artikel inzake waarschuwing van Dr. Boehmer, in de andere krant voor aanstaand wekend? Of heb ik het gemist?
    Heb begrepen dat in 1953 de autoriteiten ook "geen tijd" hadden, en aan het feesten waren.
    Volgens Dr. Boehmer ligt risico gebied nu in Den Haag/Scheveningen en daar hebben we dit wekend kunnen zien hoe oplettend men daar is.

  21. Ik vindt het zo goed dat jullie hier over praten ik bedoel heel veel mensen gaan naar de toekeomst begrijp ik maar het is ook goed om weer naar vroeger te gaan!

  22. Alsof de 2e wereldoorlog niet genoeg was geweest.

  23. hoe heeft de rijkswaterstaat maar 30k subs?! ik had echt minimaal 1 miljoen verwacht als het nos jeugdjournaal er 800k heeft!

    deze videos zijn TE interassant!!

Related Posts

Load More Posts Loading...No More Posts.